User-agent: * Allow: /
ОДЗ - ОБЩИНА АКСАКОВО КЛИМАТ
Главна | Регистрация | Вход | RSSПетък, 21.07.2017, 19:42

ОБЕДИНЕНО ДЕТСКО ЗАВЕДЕНИЕ "ДРУЖБА" АКСАКОВО

Сайт меню
Нашата анкета
Оценете моя сайт
Общо отговори: 86
Статистики

Общо онлайн: 1
Гости: 1
Потребители: 0
Вход във форума

ОБЩИНА АКСАКОВО КЛИМАТ

Голямата територия на община Аксаково, нейните доста разнообразни релефни форми, както и различната отдалеченост от морето на отделните й части създава условия за доста големи различия в климата.

Много малък излаз на Черно море, малка част от крайезерната низина, голямата територия покрита от плата и то значително хълмисти - това са основните релефни белези на общината, които обуславят разнообразие в микроклиматичните условия. Липсата на метеорологични до голяма степен затрудняват оценката на климата.

Климатът на източната и южната част на общината, където са и най - ниските й терени (по крайбрежието на морето и Варненското езеро) се проявява като морски. Основната част от територията ни обхваща главно Франгенското и Добруджанското плата. Там климатът е умерено-континентален.

Средногодишните температури на въздуха в крайбрежната Черноморска част от общината са около 12 градуса, като на височинната част на платото тя е по - ниска - около 11 градуса. Най - високите абсолютни температури са измерени край морето - 41.4 градуса, а най ниските на платата -25.7 градуса. Средногодишните температури са от порядъка на 24 градуса. На платото те са по-ниски -3 градуса.

Мъгли се появяват през около ЗЗ дни в годината при видимост малко под 1000 м. Редки са случаите, когато в резултат на мъгла видимостта спада до няколко десетки метра. Мъглите са особено характерни за долината на езерото.

Дни с гръмотевици и бури не са често явление – около 19 дни в годината. Вероятността от тях се отнася към месеците май, юни, юли и август.

Вероятността да се появи снежна покривка започва от 13 ноември и продължава до 12 април.

В низинните части този период е скъсен с няколко дни. Върху продължителността на задържане на снежната покривка сериозно влияние оказва морето, което през зимните месеци не е успяло напълно да изстине, смекчава температурите на въздуха и стопява бързо снежната покривка. Поради това, дните със снежна покривка в източната и южната части на общината са най-малко за цяла Североизточна България - 16 дни, от които 59% има вероятност тя да се задържи един - два дни, а вероятността тя да се задържи 7 - 1 дни е 1%.

За платовидната част тези данни са значително по - различни. Тук годишно има средно 23 дни със снежна покривка.

Преобладават ветрове със северна и западна компонента. Това е характерно особено за ниските части на общината, при това, през летните месеци и пролетта силно се увеличава дялът на източните и югоизточни ветрове. На платото, поради откритостта на района, през цялата година се наблюдават северни и североизточни ветрове, но през пролетта и лятото се усилва дялът и на югоизточните ветрове.

Голямата територия на Община Аксаково, разнообразните й релефни форми, както и различната отдалеченост от морето създава условия за големи различия в климата. Територията,която обхваща платата  е с умерено-континентален климат. Има излаз на море - 4 км брегова ивица в с. Кранево.

Средно годишно количество валежи от дъжд:
а/крайморска и низинна част: 498 л/кв.м.
б/плато:  493 л/кв.м.
Период на вероятност от снеговалежи: 13 ноември-12 април

 

Средна продължителност на задържане на снежна покривка:
а/крайморска и низинна част: 16 дни с 59% вероятност на задържане 1-2 дни и 1% вероятност на задържане 7-10 дни.
б/плато: 23 дни с 83% вероятност на задържане 1-6 дни

 

Средна годишна температура на въздуха: 
а/крайморска и низинна част: 12 С
б/плато: 11 С

 

Средна лятна температура: 
а/крайморска и низинна част: 22 С
б/плато: 21 С

 

Средна зимна температура:
а/крайморска и низинна част: 3 С
б/плато: 1 С

 

Мъгли се появавят през около 33 дни в годината при видимост малко под 1000 м. Мъглите са особено характерни за долината на Варненското езеро.


Средна скорост на вятъра:
а/крайморска и низинна част: 3м/сек.
б/плато: 0-10 м/сек.

Търси
.
Календар
«  Юли 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Приятели на сайта
  • Създайте безплатен уеб сайт

  • Copyright MyCorp © 2017
    Безплатен уеб хостинг - oVo