User-agent: * Allow: /
ОДЗ - Православен храм "Св. архангел Михаил"-с.Зорница
Главна | Регистрация | Вход | RSSНеделя, 23.07.2017, 15:50

ОБЕДИНЕНО ДЕТСКО ЗАВЕДЕНИЕ "ДРУЖБА" АКСАКОВО

Сайт меню
Нашата анкета
Оценете моя сайт
Общо отговори: 86
Статистики

Общо онлайн: 1
Гости: 1
Потребители: 0
Вход във форума

Православен храм "Св. архангел Михаил"-с.Зорница

Православен храм "Св. архангел Михаил"-с.Зорница 

Енорийски свещеник свещ. Росен Цветанов Георгиев

Църквата в село Зорница се казва „Св.Архангел Михаил”. Тук е била построена църква още през 1870 г. Тогава селото се е казвало Дулджа. Първоначално около 1863 г. местните български селяни, почти всички – преселници-бежанци от Тракия с доброволен труд са помогнали на турското население да построи своята джамия. Вероятно в резултат на това, по-късно местният богат турчин – паша Мурат (с фамилно име, изгубено във времето) направил дарение за българската общност: място за църква и училище, под един покрив. Турското население също е помагало при строежа. Същият паша Мурат дарил на храма и първата църковна книга. Към 1900 год. пак той дарил на училищното настоятелство и 200 декара гора. С парите от дървения материал било построено ново училище.

След освобождението турските жители са се изселили. Селото било преименувано на Зорница. През 1935 година храмът вероятно е бил обновен, тъй като това е годината, от която е записан в регистрите на митрополията.

За съжаление, съдбата на храма през годините на комунистическото управление на страната е незавидна. Той е бил затворен и превърнат от местното ТКЗС в склад за зърно. По-късно ТКЗС-то е построило отделна складова база, но храмът си е останал склад – вече на местната РПК. През това време неговият иконостас и цялото му обзавеждане е било изнесено, разпиляно и унищожено. Камбаната на храма – производство на „Круп”, внесена отдавна като дарение от чужбина, е била пренесена и монтирана край София в комплекса „Знаме на мира”. През последните години храмът е представлявал изоставена развалина.

През 2003 год. е направен опит да се ремонтират и използват стените на църквата, но те са били каменни и твърде стари, а вложените в тях дървени греди са били изгнили. Зидовете не са били стабилни и това е наложило църквата да се събори напълно. Оставени са само основите, дълбоки около един метър. Върху тях по-късно са иззидани новите тухлени стени.

През 2004 год. жителите на селото започват да събират средства за възстановяване на храма. Около 4000 лв. са събрани от населението, което масово участва в набирането на средства. По думите на кмета всички жители са помогнали с дарения – даже хората със символични, „земеделски” пенсии. От Дирекцията по вероизповеданията в София са получени 3500 лв., Варненска и Великопреславска св.митрополия отпуска 8000 лв., а през 2005 год. общинската администрация в Аксаково заделя за изграждането на храма още 11 153 лв. Общо средствата по строежа възлизат на около 26 600 лв. В тази сума не влизат разходите за труд, т.к. той е доброволен.

Местни предприятия оказват съдействие и даряват материали и парични средства. Някои фирми предоставят значителни отстъпки в цената на строителните материали. Особена благодарност за оказаната помощ кметът на с.Зорница г-н Стоянов изказва на кмета на община Аксаково - инж. Атанас Стоилов. Управителят на фирма „Бокат” СД – г-н Пламен Бонев е изградил безплатно чешмата пред храма. Той е направил покривната конструкция (с камбанария) и е оказал голяма помощ при строежа. Дарение на стъкла и теракот за подовата настилка е направено от местната кооперация „Зорница”. ЕТ ”Пимор” – Андон Рачев е помогнал с дарение за прокарването на електричество. Иконостасът е дарение от отец Иван Дойчев Атанасов от Добрич. Направени са вътрешна и външна мазилка, поставена е изцяло нова дограма. Храмът е покрит още към края на 2004 год. Довършителните работи и обзавеждането на храма са отнели повече време – чак до 2006 г. Отделни дребни благоустройства все още предстоят, но според г-н Стоянов те ще бъдат завършени до есента на 2006 г.

Новият храм е осветен от Варненския и Великопреславски митрополит Кирил на 16 юли 2006 г. Освещаването се превръща в истински празник за селото, на който са поканени - кметът на Община Аксаково и всички дарители и спомоществователи по строежа на църквата.

Понастоящем председател на Църковното настоятелство и служещ в храма е отец Росен Георгиев. 
Търси
.
Календар
«  Юли 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Приятели на сайта
  • Създайте безплатен уеб сайт

  • Copyright MyCorp © 2017
    Безплатен уеб хостинг - oVo