User-agent: * Allow: /
ОДЗ - Православен манастир „Св. Марина” - с. Ботево
Главна | Регистрация | Вход | RSSПетък, 28.07.2017, 09:43

ОБЕДИНЕНО ДЕТСКО ЗАВЕДЕНИЕ "ДРУЖБА" АКСАКОВО

Сайт меню
Нашата анкета
Оценете моя сайт
Общо отговори: 86
Статистики

Общо онлайн: 1
Гости: 1
Потребители: 0
Вход във форума

Православен манастир „Св. Марина” - с. Ботево

Православен манастир „Св. Марина”
- с. Ботево

e-mail: sv_marina@abv.bg"Манастирът на добруджанци”, както още е известна св. обител край с. Ботево, с патрон св. мчца Марина, се намира на около 35 км. от гр.Варна. Ако се движите по главния път от Варна за Добрич, на около 6-7 км. преди с. Стожер ще видите указателна табела, която ви приканва да завиете наляво за селата Крумово и Ботево. Някъде около тази отбивка, минава т.нар. "граница” между областите Варна и Добрич. Решилите да се поклонят в св. обител трябва да преминат транзит през с. Крумово и кв. Пясъчник, преди да достигнат до табелата, канеща ги да напуснат асфалтовия и да продължат по "черен” път, пресичайки южния добруджански чернозем, да стигнат до оазиса – в буквалния и преносен смисъл – "Св. Марина”.


Оскъдни са запазените сведения за манастира. Във в-к "Македония”, бр. 39 от 23 септември 1871 г. Димитър Станчев, задомен в с. Юшенлий (старото име на с. Ботево) учител, основател на местния революционен комитет, писател-патриот, близък приятел с Любен Каравелов и Христо Ботев, помества статията "Дълъп дере”, в която пише: "...Там, в храсталака, извира много студен извор, обграден отвътре с камани, колкото гробница, а стените горе ачик, в който се намира хемен до пояс вода, що тече непрестанно и ся изтича по-долу от зданието, дето има особен извод и изтичащата вода образува река. Кара долапи, тоже полива бахчи...”


Авторът съобщава, че тука ставал сбор, на който се стичала цяла Добруджа. Изворът е бил собственост на турчина Сали Топчи бей от Добрич и тук той си прекарвал лете "сеферич” с харема си. Решил да си направи сарай, но при разкопките изкопали кръст с надпис "Св. Марина”. Той продал цялата местност на дядо Лечо от с. Ботево за два коня, пет кози и три рогозки. Дядо Лечо пък я подарил на черквата...

Параклисът датира от 1884 г., както и двете къпални – мъжка и женска – всичко върху извора. В аналите на Варненската и Великопреславска митрополия манастира датира от 1940 г., като мъжка света обител. По това време той представлява и граничната зона на България с Румъния.


Традиция е било на храмовия празник да има сбор – незабравен от ботевци и днес! Кервани от каруци са се проточвали срещу празника от цяла Добруджа, Варненско, Провадийско, Вълчидолско и т.н. Всеки си знаел мястото – провадийския керван в единия край, до тях каруците на ветренци и т.н... Стари и млади отивали най-напред в параклиса, за да запалят свещ, да се помолят за здраве и упокоение на близки и сродници. После се отбивали в къпалните, откъдето вадели с кепчак вода и пиели за здраве. По отколешна традиция, някои са "пренощували в параклиса”. (Малко е известно днес, че под "пренощували за здраве в храма” трябва да се разбира, че нашите баби и дядовци са участвували във всенощното бдение, което се служи срещу храмов празник!...)


На празника, след св. Божествена Литургия и водосвета, гостите са се къпали за здраве. Панаирната глъч е била голяма. Младите са правели хоро, а старите са се събирали на приказка и блага ракия. Сборът не минавал без някакво събитие – или ще се излее пороен дъжд, или мома ще се обрече във вярност на избраника си...

След запустението, което преследва всички църкви и манастири, с начална дата девети септември..., в последните години "добруджанския оазис” се възстановява. С благословението на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил, финансовата помощ и сърдечната пристрастност на сем. Бисерка и Петър Петрови от Варна, днес манастирът "Св. Марина” има нов облик. Ремонтиран е параклисът с двете къпални. Изградени и изцяло новообзаведени са четири стаи за поклоници, както и магерница към тях. На храмовия манастирски празник през тази година (2006 г.), Варненския и Великопреславски митрополит Кирил благослови възобновяването и възраждането на традиционния събор на Марин ден, както е по-известен сред ботевци.

 

Отново с безкористната подкрепа на сем. Петрови, през юли и август 2006 г. манастирът посрещна три групи от неделни училища – една от Варна и две от Шумен (от Дом за сираци). Както писаха и местните вестници, "децата забравиха компютрите си, сближиха се с естествения, заобикалящ ни свят, радваха се на тревичките, не искаха да се връщат в шумната градска глъч...” Още по-важно е, че в св. обител някои от тях за първи път се изповядаха и приеха св. Дарове – св. Тяло и св. Кръв на Нашия Господ Иисус Христос! 
Манастирът "Св. Марина” край с. Ботево очаква своите гости-поклоници! 


Поклониците, желаещи да пренощуват, трябва да се придружават от свещеник! 

Необходимо е тридневно предварително уточнение с игумена на манастира архимандрит Гервасий , или на e-mail: sv_marina@abv.bg 

Търси
.
Календар
«  Юли 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Приятели на сайта
  • Създайте безплатен уеб сайт

  • Copyright MyCorp © 2017
    Безплатен уеб хостинг - oVo